Mennyire biztonságos a régi viaferrata kantár, a kötélfék?
Viaferrata kötélfék
július 17, 2023

Még ma is használják a kötélféket?

 

Nemrég egy Facebbookon láttam egy képet a Vasalt utak kantárjáról, annak energiaelnyelő részéről. Ezen magam is meglepődtem. Ebből egy kis vita alakult ki az üzemeltető, és a túrázók között. Vajon kinek van igaza? Ezzel a cikkel próbálom tisztába tenni a dolgokat.

 

Mi is az a kötélfék, és hogyan működik?

 

Az 1900- as évek végén mikor jobban elterjedt külföldön a viaferrata, akkor a nagy hegymászóeszközöket gyártók sorra áltak elő az olcsó, ám a funkciójában megfelelő eszközzel. Ez volt a kötélfék. A magyarországi viaferraták térhódítása előtt volt használatos a kötélfékek különböző változata.

Ez egy aluminium lyukacsos lap. Ebbe belefűzve a kötelet (9- 11 mm) könnyen viaferrata kantárt készíthetünk csomókkal. A kötélfék fém fülét a beülőbe középpontjába akasztjuk. A belefűzött kötélnek három szárat készítünk. Kettő a kantároké, a harmadik a csúszó szár. Belesésnél a kötél megcsúszik a kötélfékben, és a csúszó szár belecsúszik. Így elnyeli az esés energiájának egy részét. Ezeknek két fő verziója terjedt el a 2- 3 lyukas, és a sok lyukas kötélfék.

Nagyon fontos a kötél befűzésének iránya, és tematikája. Mindig felül kezdjük, és átlósan lyukról lyukra haladunk (hogy hány lyukat fűzünk be ez testsúly függő). A kijövő szár kb. 50 cm és nagyon fontos, hogy kötélvég csomó legyen a végén. A felül bejövő kötélvégből készítjük a két kantárat nyolcas csomóval.

 

Viaferrata fék kantárral

Működése, hogy belesésénél a lyukakon átfűzött kötél megcsúszik és az csökkenti az esés energiáját. A kijövő csomózott egy szál kötélvég a csomóig tud csúszni.

Előnye az olcsósága, bár mára már csak a KONG Kisa forgalmazza. A gyártó ajánlása szerint saját felelősségre használható eszköz, EN minősítése nincs. Kétféle kötélátmérővel használható, 11mm és 9mm.

Hátránya, hogy az eszköz kopása, és a kötél öregedésével megváltozik a dinamikája, és emiatt akár jobban is csúszhat a kelleténél, de a rosszabb az, hogy lecsökken a fékerő a kötél megduzzadásával. Így ezt a többletet az emberi test veszi át.

 

Felszakadó hevederek az új kantárokban

 

2009- től a gyártók elkezdték kivonni a kötélfékeket, mert megjelentek a sokkal jobb, és biztosabb felszakadó hevederek. Míg a kötélfékeknél a viselő súlyát a lyukak befűzésével lehetett beállítani, addig a felszakadó hevedereknél ezt már nem bízták a felkasználóra. A gyártók úgy készítették el, hogy minél nehezebb az illető annál jobban felszakad, így az energiát a súlyhoz mérten nyeli el. Ez a legnagyobb előnye.

Hátránya a borsos ára.

 

Valóban megfelel a kötélfék a jelenlegi szabványoknak?

 

A Singing Rock által végzett tesztek azt bizonyították bár a kötélsúrlódás megfelel a hatályos európai szabványoknak (EN 958), de a viselkedése az élettartama alatt a kopás mértékétől függően változhat. A felhasználó testére ható erő beleesésnél nőtt, és a beülőhevederek erőssége csökkent. Ezt problémásnak találták, így visszahívták és kivonták a forgalomból 2009- től , hasonlóan, mint más gyártók (Mammuth, Edelrid, Salewa…).

Kétfajta kötélfék a leggyakoribb:

97771: Viszgálata során instabil megtartási rántást mértek.

Via Ferrata Petzl kötélfék

97772B: Vizsgálatánál jobb megtartási rántást mértek.

Viaferrata fék befűzési mód

A tesztek alapján a jobb megoldás a Kong Cisa féle soklyukú lapka, hamar a két rossz közül kell választani.

Hivatalosan a gyártók, és a nemzetközi viaferrata portál is ellenzi.

A képen látható kötélfék gyártója a Climbing Technologynál érdeklődött sporttársunk a Vasalt Utaknál bérbe adott felszerelésen talált CT (2K3720A) energiaelnyelő eszköz felöl.

A Climbing Technology válaszában egyértelműen az mondja, hogy túl vannak a max. élettartamon, és ki kell dobni, nem szabad használnI!

„Hello

This is to inform you that they are out of their maximum life and they comply with an old regulations.

They must absolutely be discarded and not used.

We remain

Best Regards

International Sales Department

Climbing Technology
by Aludesign S.p.A. via Torchio 22
I 24034 Cisano Bergamasco BG (ITALY)
T
+39 035 783595 ext. 5″

Az érem másik oldala, hogy viszont a CT részéről visszahívásról nem tudunk!

Viaferrata kötélfék

Fotó: Laki Imre

 

Összegzés

Jelenleg a viaferratázók 99%- a a felszakadós kantárokat használja, nem véletlenül.

Privát véleményem szerint a különböző viaferrata pálya üzemeltetőknek az újabb felszakadós energiaelnyelőket kellene alkalmazni, hiszen a gyártók, és a tesztek szerint azok biztonságosabbak, felhasználó barátabbak, de nyilván jóval drágábbak is…

Gondolom, hogy egy esetleges baleset bekövetkeztekor az üzemeltető a TÜV, és CE minősítésekkel védené magát, ami megállná a helyét…

Sajnos a magyar előírásoknál nincs megfelelő szabályozás a kalandparkoknál, viaferratáknál használt kantárokra! A max. kihordási idő 10 év! Ezt az üzemeltetők be is tartják az éves ellenőrzések során. Valószínű ezek a régi kantárok is csak az idő múlásával kopnak ki…

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük