Csesznek
viaferrata

Quick guide

 

Megközelítés

Budapest- M1- Kisbér- 82 főút- Cseszenk

Időtartam

Egész napos programlehetőség

Túraútvonal

5 eltérő nehézségű út vár titeket, ahol kezdőtől a haladókig, B-től az .

Felszerelés

Helyszínen bérelhető

Túravezető

Bérelhetsz túravezetést: www.vasaltutak.hu

 

Csesznek via ferrata: ahol a hazai vasalt utak születtek

Kiszabadulnál a hétköznapok szürkeségéből és egy cseppnyi kalandra vágysz?
Feszegetnéd kicsit a fizikai és pszichés határaidat és leküzdenéd félelmeidet?

Ha szeretnél egy új, természetközeli mozgásformát kipróbálni, ami igénybe veszi tested szinte minden porcikáját, ráadásul mindezt biztonságos és biztosított keretek között, akkor a Csesznek via ferrata pályát neked találták ki.

Vasalt utak vagy fia ferrata?

A két kifejezés ugyanazt jelenti, azonban a köznyelvben mégis elterjedtebb az olasz megfelelője. Olyan hegyi, sziklákon kialakított utakat képzelj el, ahol fémkábelek, hidak, létrák könnyítik meg a haladásodat speciális eszközök segítségével, így különösebb felkészülés nélkül is belekóstolhatsz a sziklamászás világába.

Hazánkban szerencsére egyre több pályát létesítenek az ország különböző pontjain, ahol profi felszerelés és csapat várja, hogy akár kezdőként is kipróbálhasd magad a sziklafalakon.

Csesznek, ahol a magyar via ferrata megszületett

A sikernek köszönhetően azóta már számos más helyszínen is lehet barátkozni ezzel a sporttal, de a gondosan tervezett, különböző nehézségi fokozatú pályáknak hála, a cseszneki vasalt utak máig sem vesztettek népszerűségükből.
Nyugodtan tervezzetek itt egy egész napos családi programot, hiszen a legkisebbek, vagy a bátortalanabb, bizonytalan családtagok is élménydús órákat tudnak itt eltölteni. Megcsodálhatjátok a sziklaszirten büszkén tornyosuló 13. századi középkori várromot, és egy kellemes kis túra keretén belül elbájolhatnak titeket a szurdok látványos formációi és a Bakony völgyei.
Megközelítés: Budapest- M1- Kisbér- 82 főút- Csesznek

Tárkány ferrata útvonala

1.

Parkolás: A falu vége tábla után bal oldalt nagy parkoló.

Gyalogos megközelítés a parkolótól: Elindulsz visszafelé a faluba egyenesen a Vár úton, jobb oldalt találod a Vasalt utak felszerelés bérlő helyét, melyet tábla is jelez. Itt bérelhetsz túravezetést is: www.vasaltutak.hu

Ha csak felszerelést bérelnél kicsit tovább haladva jobb oldalon egy útmenti sátorban is lehet bérelni felszerelést ez a Mamutka limonádézója.

2.

Menj tovább az úton, mely elkezd lejteni, és a kanyar előtt a turistajelet követve egyenesen megy egy földút (Seregek útja köz).

Ezen haladj tovább a piros keresztet követve, lesz egy elágazás, itt igazából mindegy merre mész, szebb ha a keresztet követed balra…

Kb. 100 m után elérkezel a Kőmosó szurdok szélére. Itt balra a barlangjelet kövesd…

3.

Szemben találod az első pályát (Várpanoráma út (D)). Balra fordulva egy kis lemászás után, már a patakmederben mész. Az út jobb oldalán az MZ/X a legnehezebb út itt (F). 50 m után bal oldalt találod az Ostromlók útja beszállóját. Átkelve a patakon balra a kis barlang mellett a Táltos Zoltán Emlékút (E). Itt egy kis tisztás van padokkal, és tűzrakó hellyel. Jobbra a hegyoldalban egy barlangnyílás sötétlik, onnan indul a Futrinka ucca (B-C) gyerek via ferrata.

4.

Milyen kihívások várnak a cseszneki vasalt utakon?

5 eltérő nehézségű út vár titeket, ahol kezdőtől a haladókig, B-től az F nehézségi szintig mindenki próbára teheti magát.

1. Várpanoráma via ferrata út (D)

Nehézségi szint: D
Idő: kb. 30 perc

Nehéz besorolású út, akkor kezdj bele, ha már a könnyebb utakat gyerekjátéknak érzed!
Hossza 180 méter, a szintkülönbség pedig 55 méter. A csúcsra próbatételt jelentő mozdulatsorok vezetnek, ott azonban az út nevéhez híven csodálatos panoráma fogad a várra és a völgyre.
Rögtön a szurdok elején található a patakmederben a beszállás.

5.

A traverzálás után emelkedik felfelé izmosan a gerincre (Pajzs D).

6.

Mire itt felérsz, becsatlakozik az MZ/X út jobbról.

Innen könnyebb (B-C) vízszintes szakasz jön.

7.

Majd egy karizmos felfelé menet a gerincre (D).

Majd levezetésnek egy vízszintes szakasz remek kilátással (C).

8.

Egy sziklabeugró átlépése, és egy izmos D utoljára felfelé…

Végül a gerincen kis séta…

Innen kis ösvény vezet lefelé, ami a pados pihenőhelyre visz a szurdokba.

9.

2. MZ/X via ferrata út (E-F)

Nehézségi szint: E-F
Idő: kb. 30 perc

Úgy mondanám, hogy a Várpalota út felturbózott, nehezített változata, még a gyakorlott, jó erőnléttel rendelkező ferrátázóknak is kihívást jelenthet.

Hossza 60 méter, de belecsatlakozik a Várpanoráma útba, a leküzdendő szintemelkedés pedig 55 méter.
Indulása a patakmederben kb. 20m- re a Várpanoráma úttól a jobb oldalon.

A legizmosabb út Cseszneken. Már a beszállója is igazi kihívás (E).

Miután a függőlegesen jól elfáradtál, kicsit lazíthatsz az 5 hosszú kötélhídon. Kellett is a pihenés, mert a híd után egy karból tartós, alig van lépés tipusú (E-F) vízszintes szakasz jön, majd levezetésnek, mikor már alig van erőd egy meredek (D) rész. Ez vízszintesre fordul, és beletorkollik a Várpanoráma út B részébe, amin mehetsz tovább…

Hogyan készüljek, ha ferrátázni indulok?

Éppen ez a legjobb ebben az adrenalindús mozgásformában, hogy nem igényel különösebb felkészülést, technikai tudást, de 1-2 dolgot azért érdemes szem előtt tartanod.

  • Legelső alkalommal mindenképpen tanácsos egy vezetett túrán részt venni, ahol megmutatják a felszerelés (sisak, beülő, karabiner, kantár) helyes használatát, és elsajátíthatod az etikettet, ami követendő, ha egyszerre többen is vagytok a falon.  A vezetőd emellett egy biztonságérzetet adhat, hiszen, ha úgy érzed, hogy fogytában az erőd, vagy egy-egy helyzetben megijedsz, ő fog tudni szakszerűen segíteni.
  • Ha már egyedül, azaz vezető nélkül mászol, akkor köteles vagy kiváltani a Vasalt Utas Kártyát, ami magába foglalja a balesetbiztosításodat és a természetvédelmi engedélyt.
  • Kényelmes, lehetőleg jó tapadású cipőt húzzál, réteges, mozgásodat nem akadályozó ruházatot, és ételt-italt, hogy pótolhasd az elhasznált energiáidat!
  • Természetesen előny, ha nem áll tőled távol a testmozgás, de valójában nincs is másra szükség, mint egy alap erőnlétre, fittségre, kitartásra, egyensúlyérzékre és természetesen jó, ha nincsen tériszonyod.

Beszéld rá sportszerető barátaidat és családtagjaidat is egy csipetnyi kalandra, a Csesznek via ferrata utak meglátogatására! Itt mindenki megtalálja a maga szintjéhez illő pályát és saját határait ledöntve, hamar beleszeret a sziklamászás ezen formájába!

Alternatív programként a cseszneki vár, a Cuha viaferrata, vagy a tatabányai viaferrata.