Esztramos via ferrata

Az Esztramosi via ferrata az Aggteleki karszton

 

Méltán híres ez a mesebeli hely volt eddig is az Esztramos-hegy a gyomrában húzódó csodálatos barlangok miatt, amely minden túrázónak és természetkedvelőnek megdobogtatja a szívét. De most új kalanddal, a 300 méteres via ferrata pályával is kiegészült a hegy, így még izgalmasabb erre járni!

Az Esztramos az újabb via ferrata pályák egyike, 2020-ban épült, és különlegessége az 50 méter magas sziklatornya. Jelenleg 7 út van rajta, C-E nehézségben, 300 méter hosszan. Helyenként egészen magashegyi érzést ad, legszebb szakasza a 70 méteres, E fokozatú, „Bábel” névre hallgató útja. Emellett 3 könnyebb, akár gyerekekkel is teljesíthető pályája is van. A tetejéről pedig lenyűgöző kilátás tárul majd eléd!

Az Esztramoson jelenleg kölcsönzés illetve túravezetés nincs még, csak a pályára lehet menni, de később majd ilyenekre is lesz lehetőség a barlangpénztárnál.

 

Mit lehet itt még látni?

 

Ha nem csak kívül másznál, hanem a föld alatti izgalmak is érdekelnek, akkor keresd fel az Esztramos barlangjait! A hegy gyomrában évszázadok óta bányásztak vasércet, amikor a két világháború között különösen megnőtt rájuk a kereslet. Miközben a bányászok haladtak a gépekkel, számtalan kis barlang nyílt meg, amelyekre sajnos nem vigyáztak eléggé a munkálatok során, így sok feledésbe is merült közöttük a törmelékek alatt. 

Ám az 50-60-as évekre szinte teljesen abbamaradtak a bányászati munkák, így kutatók is lejutottak a mélybe. Itt bányászkísérőikkel járatról-járatra követték a barlangból kiáramló huzatot. A túra során számos barlangra bukkantak, többek között ekkor fedezték fel a Rákóczi-barlangot is, ahol megtalálták a bányászok elbeszéléseiből már jól ismert, varázslatosan csillogó tavat, amelyen keresztülhaladva bejutottak a barlang legnagyobb, 60 méter magas termébe. 

Bár a folyamatos bányászati tevékenység az évek alatt sok természeti képződményt elpusztított, ám még ennek ellenére is nagyon sok csodálatos szépség maradt itt fenn az utókor számára. Az Esztramos legjelentősebb természeti kincsét az itt található barlangok, azok ásványkiválásai, illetve a barlangi üledékekből előkerült ősmaradvány-együttes jelenti. Emellett lenyűgöző formavilágú cseppköveket is rejt, néhol fehér, rózsaszínes vagy éppen vöröses színekben pompázva. 

Ma ez a hely az Aggteleki- és a Szlovák–karszt többi barlangjával együtt 1995 óta a világörökség része. A barlangban az üregek több mint felét víz tölti ki, így ezeket a területeket búvárok térképezik fel napjainkban is. A 10°C körüli hőmérsékletű vízben lebegve, szinte mozdulatlanul dolgozni pedig elképesztően nagy kihívást jelent. 

 

Hogyan jutsz el ide?

 

A helyszín Budapesttől körülbelül 240 kilométerre fekszik. Megközelíthető kocsival Bódvarákó felől, innen gyalogosan mindössze 3 kilométert kell megtenni. A via ferrata pálya megmászásához szükséged lesz saját felszerelésre (beülő, karabinerek, sisak, megfelelő cipő, igény esetén kesztyű), mert bérlési lehetőség egyelőre nincsen. Ha a barlangrendszerbe is lemennél, öltözz rétegesen, mert hűvös lehet, és olyan ruhát vegyél, amely nem gátolja a szabad mozgást, és nem okoz gondot, ha szennyeződés kerül rá. 

Az Esztramos hegy immár kívül-belül izgalmas kalandokat tartogat minden természetkedvelő számára!

Alternatív program az esztramos barlangjai (Rákóczi-, Földvári Aladár barlangok)(jelenleg zárva), Baradla- barlang, Kossuth- barlang, Béke- barlang, Vass Imre barlang.

Ha kérdésed van, dobj egy emailt, segítek!

Email

tura@viaferratainfo.hu

24 órán belül válaszolunk!

impresszum


Telefon: 06205751595
Cím: 1142. Budapest, Mogyoródi út 125