Megyerhegyi- Tengerszem via ferrata

Megyer-hegyi tengerszem via ferrata

Ha valami rendkívüli élményre vágysz, keresd fel a Sárospataktól nem messze található via ferratát: 6 fantasztikus pálya vár a Megyer hegyi tengerszemnél!

Víz alatt, víz felett

A szíve mélyén mindenki vágyik egy kis különlegességre, hogy a mindennapokból kiszakadva, lélegzetelállító tájakon átléphesse határait, ugyanakkor szeretjük, ha biztonságos körülmények közt ér ez az élmény. A biztonságos extrém sport szerelmeseinek ideális program a via ferrata; az olasz kifejezés magyar jelentése vasalt út, osztrák és német területeken klettersteig azaz mászóösvény. Ez egy olyan hegyi utat jelöl, ahol fixen beszerelt fém kábelek, létrák, hidak és fém lépések segítik az előrehaladást, karabinerek és beülők gondoskodnak a biztonságodról. Korábban az Alpokig kellett mennünk ilyen utakért, de már Magyarországon is egyre több van belőlük, az egyik legszebb épp a Megyer-hegyi tengerszemnél található. 

A Megyer-hegyi tengerszem valójában 1907-ig egy világhírű kőbánya volt, melynek természeti és ember által alkotta egyedi sajátosságait kihasználva egyedülálló vasalt utat hoztak létre. 

Kinek ajánljuk ezt a pályát?

Gyakorlatilag jó szívvel ajánljuk a túrát mindenkinek, aki nem tériszonyos és megfelelő fizikai állapotban van. Hegymászótudás, vagy bármilyen előzetes sportmúlt előny, de nem feltétel; a könnyebb pályák teljesen kezdők számára is könnyen meghódíthatóak.

A via ferrata utak közül ez egy remek családi program is lehet, gyerekek számára is élvezhető, izgalmas kaland, bátorságpróba. Viszonylag könnyen teljesíthető pályát is találhatsz a 6 választható útvonal közül, melyek különböző hosszúságúak, 25 és 200 méter között mozognak. A pályák fantáziadús neveket kaptak: az Amfiteátrumon haladva például te is hallathatod a gladiátor-üvöltést, az Ördögkatlan pedig pokoli jó móka lesz! Az összesen 650 méter hosszú pályaegyüttes mellett 37 hagyományos mászófal is található itt. 

Mindenki számára, aki még csak most kacérkodik ezzel a szabadidős programmal, ideális választás lehet ez a helyszín ahhoz, hogy itt essen át itt a tűzkeresztségen. A mászáshoz szükséges felszerelést a helyszínen is lehet bérelni. Az első alkalommal érdemes túravezetőt kérned, aki megmutatja az alapokat, de a második pályádat már egyedül is tudod teljesíteni! A helyszín különlegessége, hogy a víz fölött mászhatsz, csodálatosan szép környezetben. 

Fontos, hogy a kőbánya ölelésében található lefolyástalan tóban tilos a fürdőzés, ezért a nyári kánikulában se tervezz a túrával egybekötött csobbanást. Ha ilyen hűsítő programra vágysz a nagy kaland után, látogass inkább el a sárospataki Végardó fürdőbe.

A Megyer-hegy környék látnivalói

A Zempléni-hegység legszebb bányatavához két lábbal a földön járva is érdemes elkirándulni. Az 1997 óta környezetvédelmi területen megtehető könnyed túrahelyszín autóval is jól megközelíthető Sárospatak, Sátoraljaújhely és Károlyháza felől egyaránt. Amennyiben hosszabb időt töltesz a környéken, érdemes a via ferratát összekötni egy sátoraljaújhelyi kalandpark-élménnyel, ha nem volt elég még az adrenalinból, vagy a Sárospatakon található vár felfedezésével, ha társaiddal nem csak természeti élményre vágytok.

Ha valami rendkívüli élményre vágysz, keresd fel a Sárospataktól nem messze található via ferratát: 6 szuper pálya vár a Megyer hegyi tengerszemnél akár kezdő vagy, akár haladó szinten űzöd ezt a sportot!

Ha kérdésed van, dobj egy emailt, segítek!

Email

tura@viaferratainfo.hu

24 órán belül válaszolunk!

impresszum


Telefon: 06205751595
Cím: 1142. Budapest, Mogyoródi út 125