Milyen via ferrata cipőt válassz?
Via ferrata cipő
december 19, 2022

A via ferrata cipő választék

 

Most indulsz először via ferratázni, és nem tudod, milyen lábbeli az ideális? Vagy már meghódítottál pár könnyebb pályát, és szeretnéd komolyabban elkezdeni ezt a sportot? Segítünk kiválasztani a megfelelő via ferrata cipőt!

Lehet, hogy menőnek tűnik, ahogy egy Vin Diesel filmben a törvényen kívüli tornacsukában egyensúlyoz egy drótkötélen, de a valóságban ez nem biztonságos, és a mászástól is hamar el fogja venni a kedved, ha kényelmetlen a cipőd. Ahogy a T-rex elől sem futunk tűsarkúban, úgy a via ferrata cipő kiválasztásához is végig kell gondolni, mire is fogjuk használni. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen lábbeli van rajtad egy-egy vasalt út meghódítása közben. A helyszínen ugyan biztosítják a megfelelő technikai eszközöket, de a túrafelszerelésről neked kell gondoskodnod. Ezek egyes részei, mint a túrabakancs, egyben elengedhetetlen elemei a via ferrata pálya használatának is. 

Az alapfelszereléshez tehát hozzátartozik egy stabil, elsőosztályú túrabakancs, lehetőleg magas szárú, ami jól tartja a bokádat is. Jó, ha a bakancs vízálló; nem csupán az egyes speciális pályák miatt, hanem az időjárás kiszámíthatatlansága miatt is. Ha lazán veszed a kirándulást, és egy sima sportcipőben indulsz neki az útnak, lehet, hogy csak alulról nézheted, ahogy a többiek megjárják a hetedik mennyországot is. A sima talpú edzőcipők ugyanis meg-megcsúsznak a sziklákon, és a saját biztonságod érdekében jobb, ha bele sem vágsz a kalandba.

Ha most vágsz bele a Viaferrata világába, akkor nem érdemes cipőre költeni. Ami lényeges, hogy a lábbeli, amiben mész ne csússzon!

Én a túrabakancsot kedvelem Vibram talppal, ennek az az előnye, hogy nem kell plusz cipőt vinnem.

Azt javaslom, hogy amíg B- D utakat mászol nem szükséges speciális cipő, ha már feletti E-F utakra mész, akkor sokat segít egy jó mászócipő.

 

Technikai cipők

 

A túracipő tehát az alap. De ha a via ferratazás az egyik kedvenc hobbid lesz és egyre nehezebb szinteket ugrasz meg, akkor érdemes technikai cipőt is beszerezned. Kétféle technikai cipő van: 

 

1. A beszállócipő

 

Ez az a kényelmes lábbeli, amiben elsétálsz a pálya kezdetéig. A terepviszonyoknak megfelelően erre elég lehet egy sportcipő vagy egy klasszikus túrabakancs. 

A komolyabb példányok talpszerkezete merev, csak enyhe csillapítású középtalpa van. Speciális talp kialakításuknak, valamint a cipő elülső és oldalsó részein kialakított mászózónáknak köszönhetően arra is alkalmasak, hogy tapadjanak nedves felületekhez is, és megtartsanak akkor is, ha csak a talp egy kis része érintkezik a sziklával. A talpszerkezet egyedi jellemzői miatt azonban a könnyed ösvénytúrákra, hosszú gyaloglásokra nem alkalmasak. Egyes beszállócipők körben futó gumiperemmel rendelkeznek, melyek jobban óvnak a sziklák, illetve morénás, kőgörgeteges terepen való lefelé ereszkedés közben szerezhető sérülésektől.

 

2. Mászócipők

 

Ezek a lábbelik már nehezebb pályáknál jönnek jól, jellemzőiket tekintve további 3 altípusra lehet osztani: 

  1. Semleges mászócipők
    Viszonylag kényelmesek, úgy vannak kialakítva, hogy a lábujjak egyenesen feküdhetnek a cipő belsejében. Merev középtalpuk vagy vastag és merev gumitalpuk miatt jól tartják a lábat, és tompítják a megmászott felületből eredő kellemetlen érzéseket. Ez a típus a kezdőknek, és olyan profi mászóknak ajánlott, akik több kötélhosszas utakat járnak be egyszerre, vagy egy teljes napot átölelő mászóprogramot terveznek. 
  2. Közepes mászócipők
    Enyhén hajlított formájúak, lefelé hajló orrésszel, a semleges cipőnél vékonyabb talppal rendelkeznek. Átmenetet képeznek a normál és az agresszív mászócipők között. Egy ilyen cipőben meg tudsz benne mászni közel függőleges falakat, de alkalmasak boulderezéshez, sportmászáshoz, hosszabb kötélutakhoz is. Nem alkalmasak viszont nehéz boulderezésre és áthajlások megmászására. 
  3. Az agresszív mászócipő
    Ezek ideálisak nehéz boulderezésre és áthajlásokra, de nem jók hosszabb kötélutakra, és kifejezetten alkalmatlanok egy gyalogtúrára. Erősen lefelé hajló orr, stabil, feszes saroktartás jellemzi kialakításukat, egyes cipőknek a kategórián belül aszimmetrikus alakjuk van, ami lábujjakra koncentrálja az erőt, ezáltal a legapróbb peremeken is megtarthatod magad.

Néhány hely, ahol megnézheted, vagy megnézheted a Viaferrata cipőd:

 

Ha még ott a tojáshéj a hátsódon, és most indulsz neki egy ilyen projektnek, szánj elég időt a felszerelés kiválasztására! Konzultálj a célállomás működtetőivel is, foglalj időpontot a túravezetőnél, és kérdezz tőle bátran – biztosan szívesen ad tanácsot, hogy a te tudásszinteden, az adott pályára milyen cipővel érdemes készülni!

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük