Tatabánya via ferrata
Viaferrata Tatabánya

Mi vár rád a Tatabánya via ferrata pályán?

 

Egy kifejezés, ami sokakat már csak az említése során is lázba hoz; ez nem más, mint a via ferrata, az olasz vasalt út, egy igazán különleges kaland. Aki egyszer kipróbálta, az egészen biztosan a szerelmese lesz – nézd meg te is, mit tud a Tatabánya via ferrata pálya!

 

Mi is az a via ferrata?

 

Az olasz eredetű kifejezés jelentése vasalt út, és nem véletlen, hogy ezeknek a túráknak az elnevezésében szerepel a vas szó. A via ferrata valahol átmenet a keményebb túrázás és a könnyedebb sziklamászás között, igazi kihívás, aminek több szintje van, így az egészen kezdőtől a haladókig mindenki számára élvezetet nyújt.  Remek kihívás, hogy szokatlan útvonalon, már-már falmászó túrának megfelelő körülmények között juss el a célig. A via ferrata túrák izgalmas kalandokat ígérnek, ahol láncok, vaslapok, vagy más, szokatlan eszközök segítségével kell leküzdeni a távot. Nem véletlen tehát, hogy olyan sok rajongójuk van!

 

Tatabánya a via ferrata fellegvára

 

Sokan azt gondolják, hogy igazi élményekért igen messzire kell menniük, pedig az országhatárnál közelebb is vannak kitűnő túra útvonalak, egészen pontosan Tatabányán. A Vértes és Gerecse közötti völgy és az azt övező domborzat mesés helyszínt nyújt kezdő és haladó via ferrata kedvelőknek egyaránt. B-től E-ig minden szintet megtalálsz – minél hátrébb van az ABC-ben, annál nehezebb;)

A túra során csodálatos kilátásban gyönyörködhetsz, tesztelheted és fejlesztheted az ügyességedet, erődet is kitartásodat. Sokkal közelebb érezheted magad a természethez, hiszen minden viszontagságát legyőzve, valóban közvetlen kontaktba kerülhetsz vele.

 

Hogyan készülj fel a túrára?

 

Mivel ez egy korántsem hétköznapi túraútvonal, így természetesen a hétköznapi ruházat és felszerelés nem lesz elegendő. A sikeres teljesítés érdekében elengedhetetlen, hogy biztonságos legyen az öltözék. 

  • Szükséged lesz egy kissé vastagabb talpú, bokát is támasztó sport-, vagy túracipőre. 
  • Öltözz rétegesen, de figyelj oda, hogy minden ruharabodban kényelmes legyen mozogni. Ne legyen se túl szűk, se túl bő, nehogy beakadjon valamibe.
  • A szükséges vizet, ennivalót, és az alap elsősegélynyújtó készletet pedig egy kicsi, jól zárható táskába tedd. A legjobb, ha kifejezetten túrahátizsákkal indulsz, mert azoknak a legtöbbször a mellkas előtt futó pántjai is vannak, így biztonságosan tudod rögzíteni, nem csúszkál majd a hátadon.
  • Szükséged lesz beülőre, karabinerekre és sisakra. Ha érzékeny a kezed, agy hideg van, akkor kesztyűt is érdemes húznod. Nem gond, ha ezekkel nem rendelkezel; a Tatabánya via ferrata pályánál a látogatóközpontban mindent tudsz bérelni!
  • Kezdőként is nyugodtan belevághatsz, nem kell semmilyen tapasztalat vagy előképzettség. Ám ha még soha nem csináltál ilyet, érdemes az első alkalomra túravezetést kérned, hogy megmutassák az alapokat. Utána már mászhatsz bátran!

A Tatabánya via ferrata útvonal a kezdőket, sőt, a gyerekeket is várja: a B/C nehézségűtől (Makk Marci, Dömdödöm, Öt vezér) egészen a D/E szintig (Kata és Turul), a zöldfülűtől a profiig mindenki talál izgalmas kihívásokat!

 

Az egész napos programhoz érdemes felkeresni a Szelim barlangot, és a híres Ranzinger Vince bányász kilátót!

Ha kérdésed van, dobj egy emailt, segítek!

Email

tura@viaferratainfo.hu

24 órán belül válaszolunk!

impresszum


Telefon: 06205751595
Cím: 1142. Budapest, Mogyoródi út 125