Via ferrata felszerelés bérlés
Via ferrata felszerelés bérlés
december 19, 2022

Via ferrata felszerelés bérlés

 

Te is kacérkodsz azzal, hogy meghódíts egy via ferrata útvonalat? Még az első túrádra készülsz és nem tervezel rögtön beszerezni egy teljes felszerelést? Cikkünkben mindent elárulunk a bérléssel kapcsolatban!

 

Mi fán terem a via ferrata?

 

A via ferrata egy olasz eredetű kifejezés, tükör fordításban a jelentése „vasalt utak”. Magyarországon is egyre szélesebb körben terjed ez a hobbi a túrázok körében. Ha szeretnél a természetben töltött időbe egy csipetnyi izgalmat belevinni, akkor ez a sport neked való. Ezek a mesterségesen kialakított, népszerű tanösvények valójában olyan útvonalak, melyeket különböző magasságokban felszerelt fém kábelek, létrák, hidak és fémtárcsák mentén vezetnek. A teljesítéshez természetesen egy minimális oktatás szükséges, na meg persze a megfelelő felszerelés is nélkülözhetetlen. Mindezek hozzájárulnak a túrázók biztonságához. Amennyiben nem félsz a magasban és egy kicsit vágysz arra, hogy kipróbáld, mit érez egy cirkuszi akrobata, akkor ezt a sportot neked találták ki. 

 

Egy ideális felszerelés alkotóelemei

 

Egy gyakorlott túrázó, aki hosszabb útvonalakat tesz meg, nagyon jól tudja, milyen sok szempontból van jelentősége van a megfelelő öltözetnek. De ha úgy is állsz neki a via ferratának, hogy természetjáróként veterán vagy, még akkor is érdemes előre tájékozódni arról, hogy ebben a kategóriában mit is érdemes felvenni és mi mindenre lesz szükséged. Javasoljuk, hogy amit a bérlésen túl mindenképpen szerezz be, az egy minőségi, vízálló bakancs, ami fogja a bokádat. Mindenképpen tájékozódj arról, hogy milyen nehézségű az a pálya, amire benevezel. Ha már otthonosabban mozogsz a témában és egy „D” vagy annál nagyobb nehézségű út mellett teszed le a voksod, akkor külön ferrata mászó cipőt is érdemes vásárolnod. A nadrágod és a felsőd legyen hosszú ujjú, ha van rá lehetőséged, szerezz be egy technikai felsőrészt, ami megfelelően elvezeti az izzadtságot. Az ajánlott csomag mértéke egy 30 literes kis hátizsák, amelybe tárolj vizet, élelmet, izofóliát és persze elsősegély csomagot. Ne hagyd ki a naptejet, a fejlámpát, a turista térképet és a személyes irataidat sem!

Ha külföldön veszel részt egy ilyen túrán, ne felejts el erre a programra külön biztosítást kötni, egy átlagos utasbiztosítás ugyanis nem fedezi az ilyen jellegű sporttevékenység során bekövetkezett balesetek biztosítását.

 

Bérelni vagy vásárolni?

 

Ha csak most próbálod ki először, vagy évente 2- 3- szor használod, akkor javaslom inkább bérelj, mert olcsóbban kijössz.

Ha gyakrabban farrátázol, akkor már érdemes beruháznod, mert hamar megtérül a kb. 100. 000 Ft költségű felszerelés.

Az általános felszerelés mellett, létezik egy technikai szett is, amit lehet vásárolni és bérelni is. A felszerelés részei: energiaelnyelő nagy nyílású karabinerekkel, sisak, hegymászó beülő, speciális mászó kesztyű.

Ha bérelsz, de akkor is, ha vásárolsz, mindig keresd az UIAA jelölést, ami biztosítja, hogy a felszerelés nemzetközi szakértő bizottság szempontjából is megfelelő. Amennyiben nem bérelsz, hanem vásárolsz, fontos, hogy ne mosd ki mosószerrel a felszerelést és hogy ne elégedj meg egy biciklisisakkal mászósisak helyett.

 

Hol lehet bérelni?

Általában 2500 Ft/ nap a teljes technikai felszerelés bérlése (sisak, kantár, beülő),( kaució: 25.000 Ft).

 

  1. Magyarországon  Budapesten több túraboltban: Mountex, Tengerszem, Spider, Alpinksitour, Geotrek, Mountaingo, Mászás.hu, Lizzard,. Személy szerint én a Mountexet javaslom, ott a legolcsóbb…
  2. Szinte az összes via ferrata pályánál, de érdemes mindig megnézni a nyitvatartást, és egyeztetni mert korlátozott a darabszám, és főképp télen, és hétköznap a nyitvatartás. Jelenleg ahol nincs erre lehetőség az Esztramos viaferrata.

 

Reméljük kedvet kaptál a via ferratahoz. A felszerelés bérlésével kapcsolatban, keresd az adott utat hirdető iroda munkatársait és egyeztess velük a túrád részleteiről. Ezek ismeretében biztosíthatják számodra a tökéletes felszerelést!

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük