Mit kell tudnod a Klettersteig szettről, mielőtt beszerzel egyet?
Via ferrata felszerelés bérlés
december 20, 2022

Tudnivalók a Klettersteig szettről

 

Ismerős a kifejezés, hogy Klettersteig szett? Ez egyet jelent a ma már Magyarországon is egyre népszerűbb vasalt utakhoz szükséges felszereléssel. Kell-e neked saját szett, és ha igen, mi alapján válaszd ki a megfelelőt?

 

Mi fán terem a Klettersteig?

 

Ha ez a szó nem is ismerős, a via ferratáról már biztosan hallottál. A kettő egy és ugyanaz: a Klettersteig a német megnevezése az Alpokban (is) népszerű vasalt utaknak. 

A Via ferrata olyan, már Magyarországon és Európában is számos helyen létesített, népszerű túrautat jelöl, amelyeken a fixen beszerelt kábelek, létrák, hidak és fém lépések segítségével haladsz előre, olykor egy-egy sziklafalhoz simulva, olykor a semmiben lebegve. Ha szeretted gyerekkorodban a cirkuszt, biztosan lenyűgöztek a magasban lebegő légtornászok. Nos, ez a lehetőség eben a műfajban adott: csakhogy még csodás természeti élménnyel és páratlan panorámával is társul az, amit egy akrobata érez a magasban. 

Cikkünkben azt mutatjuk be részletesen, hogy mi mindenre lesz szükséged, ha egy ilyen kalandra szánod rá magad.

 

Milyen elemei vannak a Klettersteig szettnek?

 

A túrázáshoz ideális ruházatról minden természetjárónak van pontos elképzelése, és a tapasztalataid alapján nyilván te is kialakítottad magadnak a kedvenc viseletedet. 

 

Az alapok

 

  • Szükséged lesz egy minőségi, lehetőleg vízálló bakancsra, ami jól tartja a bokádat, a talpa megfelelően tapad, nem csúszik a lekoptatott mészkősziklákon sem.
  • D nehézségű út felett külön mászócipő ajánlott. Itt nem elég a klasszikus túracipő, a tornacipőt pedig egyenesen felejtsd el! 
  • Jól jön még a hosszúnadrág és a hosszú ujjú póló is, de a legjobb, ha beszerzel egy technikai pólót, ami elvezeti az izzadságot a testről, így az nem hűt, nem fázol, gyorsan szárad. A rövidujjú darabokat és a rövidnadrágot nem ajánljuk, mert nyáron könnyen leéghetsz, tavasszal és ősszel az árnyékos részeken fázhatsz, illetve a szikla is könnyebben lehorzsolja a bőröd.
  • Legyen nálad egy kis, maximum 30 literes hátizsák, amelyben vizet, élelmet, esőruhát, elsősegélycsomagot, naptejet, fejlámpát és a személyes irataidat tárolod. Ezeken az utakon nem csak a nyári napsütésben lehet leégni, és bármikor váratlanul fordulhat az időjárás esősre. Ezért attól függetlenül, hogy milyen évszak van, és mit mondanak az időjósok, legyél felkészülve minden eshetőségre!

 

A via ferrata meglehetősen biztonságos, de kisebb horzsolások, rándulások, ficamok, véraláfutások itt is előfordulhatnak, mint minden mozgásformánál. Legyen nálad mindig elsősegélycsomag, a telefonod pedig legyen feltöltve, hogy tudj segítséget kérni, ha baj van!

Ha külföldön jász, ne felejts el erre a programra külön biztosítást kötni, egy átlagos utasbiztosítás ugyanis nem tartalmazza a via ferratázás közben olykor előforduló balesetek olyan extra költségeit, mint például helikopteres mentés.

A tényleges Klettersteig szett

 

  • Beülő: fontos, hogy a méretednek megfelelő, állítható beülőd legyen, jó állapotban, bevizsgált. A kopott, szakadt beülő nem biztonságos!
  • Klettersteig szett (energiaelnyelő kantár a karabinerekkel): ezekkel tudsz majd kapcsolódni a pályához. Bár a hegymászók aranyszabálya szerint „karabinert lopni nem bűn – kivéve, ha valaki éppen lóg rajta”, jobb, ha gondoskodsz a saját ellátmányodról. Itt is igaz, hogy az eszközeid jó állapotban legyenek, hiszen szó szerint az életed múlik rajtuk!
  • Sisak: mondani sem kell, hogy a megfelelő méretű sisak óvja a kobakodat, ha viszont túl nagy, és folyton a szemedbe csúszik, akkor csak akadályozni fog, sőt, balesetveszélyt is jelenthet. A túl kicsi sisak pedig csak „ül” a fejed tetején és nem ér semmit.
  • Kesztyű: Nem kötelező, de sokat segít, ha nem nyúzod le a bőrt már a túra legelején a kezedről.

Bérelni vagy vásárolni?

 

Ha csak egyszer-egyszer próbálod ki a via ferratát, a legtöbb pályánál párezer forintért bérelhetsz eszközöket, így nem kell otthon helyet keresned nekik, vagy odacipelni a túrahelyszínre.

De ha a műfaj bejön neked és nem csak alkalmanként „lebegsz” a vasalt utakon, akkor érdemes beruházni saját technikai szettre is. A felszerelésnek tartalmaznia kell energiaelnyelő- és az alkar hosszával megegyező pihenő kantárt, sisakot (nem kerékpáros sisakot!), hegymászó beülőt, 3 KN teherbírású karabinereket, speciális mászókesztyűt. 

Fontos, hogy a kesztyűt leszámítva a szett minden elemének nemzetközi hegymászószövetség által jóváhagyottnak (UIAA jelölés) kell lennie. A szett tárolására is figyelj oda: egyik alkotóelemét se mosd ki mosószerrel, és UV sugárzástól mentes, hűvös helyen tárold. 

Az energiaelnyelő kantárból kétféle létezik, ha komolyan gondolod, hogy kletersteigezés az új hobbid, akkor a speciálisabb felszerelést vedd meg, mert a nehezebb fokozatokon csak ezzel biztosíthatod be magad. A túráknak nincs igazán testsúly korlátja: 120 kg bír el a legtöbb speciális eszköz.

Az alábbi linkeken előre tájékozódhatsz az árakról, lehetőségeidről a vásárlást illetően:

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük