Falkiépítés

Via ferrata utak kiépítése

Via ferrata utak kiépítése

A via ferrata standok, amelyek a falba vannak beverve 20 mm betonvasak 20- 100 cm mélyen a falba. Ezek be vannak ragasztva a falba műgyantás ragasztóval. Ehhez rögzül a 20 mm vastag acélsodrony, ami 50 T teherbírású, ez csavarkötéssel ún. szorító bilincsel rögzül.

A standok elhelyezésénél bányamérnök segíti a hegymászók munkáját. Közösen jelölik ki a mászóúrvonalakat. Ezek a próbafúrásokkor módosulhatnak, ha töredezett a kőzet, vagy túl vékony.

A kiépítéskor törekszenek arra, hogy a drótkötél ne érjen a falhoz, mert az kisúrolhatja. Valamint úgy tervezik, hogyha valaki beleesik, akkor az illető a lehető legkisebb sérülést szenvedje el. Így a nehéz részek előtt mindig van stand, ahova lehet akasztani. Amit ki is kell használni, így csökkentve az esés kockázatát. Így a nehéz részek előtt addig akasszunk, amíg jó pozícióban vagyunk!

A drótkötelek nagy teherbírású előnye mellett hátránya az ún. kiszőrösödés, ami azt jelenti, hogy a drótkötél pászmájában elszakadó egy- egy szál sérülést tud okozni a mászó kezén, mert beleszúródik. Emiatt érdemes kesztyűt használni, valamint ha ilyennel találkozó, jelezni a karbantartónak.

sight seeing 44

A fal üzemeltetője rendszeresen ellenőrizteti a drótkötelek, rögzítő bilincsek, és standok állapotát. Ugyanígy ellenőriztetik a bérelhető műszófelszereléseket is!

sight seeing 45