Túravezetés
Via ferrata túravezető

A via ferrata túrákat egyedül semmiképp nem ajánlom, mert ott egy kisebb baleset is komoly következményekkel járhat. Rossz dolog addig lógicsálni,a míg megjön a következő hétvégi csapat. Kérj via ferrata túravezetést!

Nem javaslom a via ferrata túrát úgy, hogy még egyikőtök sem volt ilyenen! Sajnos ismerni kell a veszélyforrásokat, és a én a min. 2 főt javaslom Magyarországon. Általában ezeken a helyeken van térerő, és sokan is vannak, így lehet segítséget kérni a másik csapattól, vagy hívni telefonon.

Már a túra elején ki kell jelölni a túravezetőt, és az ő szava dönt a kritikus helyzetekben. Mindig kijelölve túravezető, lehetőleg a legtapasztaltabb.

Ha külsős túravezetőt választasz, akkor mindig ellenőrizd is le, hiszen bárki mondhat bármit. Előzz meg egy rossz túrát!

sight seeing 44

Milyen túravezető
fajták
léteznek?

# Bérelt helyi túravezető

# Papírral rendelkező túravezető

# Privát túravezető

Bérelt helyi túravezető

Ha a társaiddal biztosra akarsz menni, akkor a magyar viaferrata utak mindegyikén lehet felszerelést, és helyi túravezetőt bérelni.A helyi túravezetőkről tudni kell, hogy pár nap alatt képezték ki őket a helyi adottságokra, és a csoportvezetésre.

Hogy mennyire tudnak segíteni azt nem tudni.

Vegyesek a tapasztalatok. Valahol a csoportvezetésben, és a társmentésben is tapasztalatlanok. Sajnos olyannal is találkozni, ahol a probléma elöl elmenekült, és otthagyta a csoportját.

 

Végzettséggel rendelkező  túravezető

Azt tisztázni kell, hogy egyenlőre hivatalosan Magyarországon nincs via ferrata túravezető végzettség! A Magyar Hegymászó Szövetség ad ki hivatalos okmányt sziklamászásra, nyári-, ill. téli magashegyi tanfolyamot végzetteknek. Ezek valós tudást tükröznek, így ha ilyen személy vesz részt, vagy vezet viaferrata túrát, akkor neki van tapasztalata a kötéltechnikában, és tudás is mögötte. Biztosan tud segíteni.

Hivatalosan Magyarországon 6 fő rendelkezik UIMLA (Union of International Mountain Leader Associations) hegyvezető képesítéssel, mely tartalmazza a viaferrata túrák vezetését. AZ IMFMGA (International Federation of Mountain Guides Association) hegyvezető képesítést 3  fő kapott. Így nálunk 9 fő rendelkezik a nemzetközileg elismert papírokkal.

Persze a végzettség nem minden, a túravezetőknek rendelkezniük kell balesetbiztosítással is kb. 12 millió Euroig.

 

Privát túravezetés

Alkalomszerűen vállal túrát magán úton, vagy utazási iroda megbízásából. Érdemes ellenőrizni a papírjait, és a referenciákat!

climb gfa20882be 1920

A hivatalos papírral rendelkező túravezető bérlés előnyei

Ált. fél, vagy egésznapos foglalkozás
Napi díjazás, ami tartalmazza az utazás költségét is.
Felszerelés bérlési lehetőség
Nem csak feladják Rád a felszerelést...

Én nem csak feladom rád a felszerelést, hanem bemutatom a mászástechnikát, veszélyeket, és a felszerelés használatát is

Mindig figyelnek Rád...

és ha szükséges segéd túravezetőt is biztosítok

Elfáradásnál, belecsúszásnál, vagy beleesésnél ott a helyszínen tudnak segíteni, és lehozni a falról!