Via ferrata felszerelés

Amit a via ferrata felszerelésről tudni kell…

Két csoportba oszthatjuk a via ferratahoz szükséges felszereléseket:

 

  1. Túrázó felszerelés
  2. Technikai felszerelés a mászáshoz

 

sight seeing 47

Túrázó felszerelés

1. Bakancs. Fogja a bokát, vízálló.
2. Hosszú nadrág: Mászásnál védi a lábszárat, és a térdet.
3. Hosszú ujjú póló, vagy technikai póló: véd a kehüléstől, és védi az alkart. A technikai póló elvezeti az izzadságot a testről, így az nem hűt, nem fázol, gyorsan szárad.
4. Esőkabát
5. Esőnadrág

6. Kis hátizsák: max. 30l (ennél ne legyen nagyobb, mert nehéz ezzel mászni.
7. Élelem egész napra, rács, csoki, energiazselé…
8. Víz
9. Izofólia a kihűlés ellen (baleset esetére)
10. Elsősegély csomag: kötszer (géz, mullal), fertőtlenítő (betadine), fájdalomcsillapító gyógyszer, háromszög kendő…
11. Naptej
12. Fejlámpa
13. Turistatérkép
14. Via ferrata térkép
15. Extrém biztosítás: Külföldi utakhoz, mert az utasbiztosítás nem tartalmazza a via ferratáról való mentést, helikopteres mentést

Technikai felszerelés

Sisak

Védi a fejünket! UIAA jelölés (a nemzetközi hegymászószövetség által jóváhagyott), jól szellőző, Y szíjas, hogy ne essen le a fejünkről, lámpatartó, ha esetleg ránk sötétedik, véd a hulló kövek ellen. Bicajos sisak nem jó! Ára: 15.000- 25. 000 Ft

Hegymászó beülő

A falról leséskor ez tartja meg a testünket. Mindig szorosan húzzuk meg, de csak annyira, hogy kényelmesen tudjunk benne mászni. UIAA jelölésű, Állítható méretű derék, és combhevederek (Mindig ellenőrizzük, hogy helyesen van-e becsatolva), felszerelés felakasztására szolgáló fülek, elöl a comb, és derékheveder legyen összekötve varrott hevederrel. Ne mossuk mosószerrel, mert az károsítja az anyagát! Kerüljük a tárolásánál az UV- Ben gazdag helyeket, védjük a hőtől, savtól, lúgtól, mert károsítja az anyagát! Ára: 15. 000- 40. 000 Ft.

Energiaelnyelő kantár

UIAA jelölés, kétféle létezik. 40- 120 kg- ig használható. A drótkötélen biztosításra, és az esések elnyelésére szolgál. A kantár mindkét karabinerét a drótkötélre kapcsoljuk. A következő fix ponthoz érkezéskor az egyik karabinert átakasztjuk a következő kötélszakaszra. Miután meggyőződtünk az átakasztásáról, és a karabiner zártságáról, akkor átakasztjuk a másik karabinert is, majd azt is ellenőrizzük. Így haladunk. A beülőhöz egy kis varrott hevederrel csatlakozik, amin át kell fűzni. A következő részeleme a felszakadó heveder. Ez ált. egy kis zsákban van benn, ami beleesésnél kiszakad, és a szakadás maga az energiaelnyelés. Ehhez kapcsolódhat egy kipöregtőszem, ami megakadályozza a kantárak összetekeredését mászás közben. Innen Y- van leágazik két szár, ennek van olyan variációja, amin egy külső gumis köpeny van, és ez összébb húzza. a kantár hosszát, így megkönnyítve az akasztást. A kantárak végébe záras, nagy teherbírású viaferrata karabinerek vannak. A kantár felszakadás után kidobandó! A másik féle variációt inkább a kezdők használják olcsósága miatt. Egy több lyukkal átfúrt aluminium lap, ami maga a kötélfék. Ebbe kell speciális módon belefűzni a kantár kötelét, ami beleeséskor megcsúszik, így fékezve az esést. Energiaelnyelős, karabinerrel Ára: 30. 000- 60. 000 Ft, kötélfék: 5. 000- 10. 000 Ft.

Pihenő kantár

Az alkar hosszával megegyező hossz. Lehet kötni hevederből, vagy kötélből. A beülő központi hevederébe csatlakozik. Másik végén egy zár nélküli karabiner van. Az újabb energiaelnyelő kantárokon már eleve található pihenő kantár. Használata teaverzálós kötélhidaknál segítik a haladást, vagy pihenhetünk a fix pontoknál, vagy létrába, U alakú lépésbe akasztva. Ára karabinerrel: 5. 000- 8. 000 Ft.

Karabinerek

UIAA jelölés, és min 3 KN teherbírás. Rugós nyelvvel ellátott fém gyűrű. Nagy nyílású, speciális viaferrata karabinerek, melyek egy kézzel nyithatók, és automatikus záródásúak. Lehet csúszózáras, ilyenkor egy reteszelő gyűrű csúszik fel a nyelven, és összezárja a házzal, vagy lehet marokzáras easyhook. Ennél a karabiner hátoldalán lévő fület megnyomva lehet csak nyitni a karabinert. A kantáron 2 db ilyen karabiner van. Ált. az energiaelnyelős kantárokkal együtt adják. Ha nem, akkor az ára (2 db): 16. 000- 25. 000 Ft.

Kesztyű

Lehetőleg feszüljön a kezünkön. Bőr, vagy speciális gumírozott legyen a tenyér rész, hogy ne csússzon, mikor megfogjuk a drótkötelet. Ez védi a kezünket a kidörzsöléstől, de nehezebb vele fogni. Ára: 5. 000- 10. 000 Ft.

Mentő felszerelés

(Csak a túravezetőnél kell legyen, de nála kötelező): Csigák, karabinerek, eresztő-, és húzórendszerek, kötél, hevederek, trepni. Ára: 30. 000- 100. 000 Ft.

Mászócipő

Nem kötelező felszerelés, de D nehézségű út felett ajánlott. Ez egy speciálisan szűk, ált. 1 számmal kisebb minta az illető lába. Gumis orrész, és talp. Kicsit a balettcipőhöz hasonlít. Az orra hegyes, hogy a kis lépések is jól megléphetők legyenek. Nem kényelmes hosszabb útban, mert nyomja a lábat. Erdőben való sétára alkalmatlan.