Hámor viaferrata
Hámor Viaferrata

Téged is hív a Hámor viaferrata a legújabb!

 

Amikor az ember előtt először sejlik fel Lillafüred látképe a kacskaringós utak és hegyvonulatok mentén, mintha csak egy mesekönyv kellős közepébe csöppent volna. A csodálatos látvány mellett pedig elképesztő kalandok és különleges útvonalak várnak mindenkire, aki egy kicsit magasabbra merészkedik ezen a területen. A Hámor ferrata pedig különösen nagy kihívásokkal és élményekkel várja a mászás szerelmeseit. Lássuk, miről is van szó pontosan!

 

Hol található ez csodás hely?

 

A Miskolc és Lillafüred között fekszik Hámor település, ahol az út melletti bal oldalon, a sziklafalban készült el az új via ferrata út. A túloldalát, ahogy eddig is, a sziklamászók használják, míg a másik oldal új kihívásokat tartogat a vasalt utak szerelmeseinek. Összességében tehát, mindenki megtalálhatja a számításait ezen a helyen, ha aktív kikapcsolódásról van szó.

 

Viaferrata pályák Hámorban

A Hámor ferrata a Kis- és Nagy is falon található a Lillafüred felé vezető út mindkét oldalán.  Régebben, ill. ha az idő engedi a Nagy- falon szokták gyakorolni a jégmászást is.

Sajnos egyenlőre nem sok információ van az utakról, de ahogy tudjuk a Nagy- falon 3 db út van: D, és 2 db C

A Kis- falon egy „E”. Sajnos ezek jelölve nincsenek, reméljük ezt pótolják.

 

Hogyan juthatsz el ide?

Utazás autóval Budapestről: kb. 2, 5 óra

Lillafüred és Hámor Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fekszik, a terület pedig Miskolchoz tartozik. Budapesttől körülbelül 200 kilométerre fekszik, autópályán könnyedén megközelíthető. A borsodi megyeszékhelyre érkezve Diósgyőr felé kell venni az irányt, ahonnan már néhány perces autóútra vagy hozzávetőlegesen hét kilométeres gyalogútra található Hámor.

Parkolás a Losonczy utca elején, a Szikla Presszótól, a patakon átívelő hídig terjedő szakaszon lehetséges, de nehéz a parkolás, mert kevés a hely…

Hámor Viaferrata parkoló

Tömegközlekedéssel a Felső-Majlátból induló 5-ös, illetve 15-ös autóbusszal van lehetőség ide jutni Felsőhámor megállóhelyig. További lehetőség, hogy a Búza térről Bükkszentkeresztre vagy Répáshutára közlekedő Volán buszra szállsz fel, ez szintén megáll Felsőhámorban.

Mindezeken felül, kisvasúttal is ide lehet jutni, a Miskolc Kilián városrészből induló lillafüredi kisvasúttal a Puskaporos állomásig, onnan pedig gyalog a Hámori Nagy Fal melletti ösvényen le a fal alá.

 

Mitől olyan különleges ez a hely?

 

Ez a terület a Szinva patak völgyében fekszik. Lillafüred két legfontosabb jelképe a Hámori-tó és a Palotaszálló, amelyek meghatározzák az egész látképet, de a csordogáló Szinva patak, a vízesés, a Hámori tó és a libegő, mind különleges részei ennek a területnek. Számos túraútvonalnak ad otthont ez a térség, így hobbi túrázók és profi mászók egyaránt megfordulnak a környéken. Sokoldalú hely a sportok szerelmeseinek és a természet kedvelőinek egyaránt.

 

Hámor ferrata: kalandra fel!

A Viaferrata használata a HSZJE (Hámori Szikla és Jégmászó Sportegyesület) tagjainak ingyenes lesz, másoknak a HSZJE hozzájárulása szükséges!

A Hámori Mászópark a Bükk-hegység Hámor-Puskaporos szurdokvölgy természeti képződménye. Ez a rész az úgynevezett Kis Falra és Nagy Falra tagolódik. Az előbbi déli tájolású, az utóbbi pedig nyugatra néz. Érdekessége, hogy a közép-triász korból származó fehérkői típusú mészkőből áll. Hámorban 1972-ben kezdődött a hegy- és sziklamászó tevékenység, melynek történelmi eredménye a most létező, egyedülálló biztosítási/biztonsági feltételekkel rendelkező mászópark, ahol kialakításra került a Hámor ferrata is mindkét oldalon, melyet a kezelő egyesület finanszírozott. Ennek köszönhetően sokan élvezhetik a táj szépségét, miközben a mozgásörömét is megélhetik.

A Nagy falhoz a patakon átívelő hídon tudsz átmenni, majd balra át a fa kapun

Hámori hd

 

Nagy fal kapu Hámor tábla

A  Nagy- falon 4 via ferrata út található:

  • Borostyán „C-D” (26 m)
  • Híd „B” (17 m)
  • Pillér „C-D” (66 m)
  • Bujkáló „C-D”(43 m)

 

Hámor viaferrata térkép

 

Pillér „C- D” 26 m

Hossza: 26 m

Egy bent a kapun át balra a sarokban kb. 40 m „D”

Hámor Viaferrata bal

A fal tetejéig megy, ott van a kiszállás

Bal oldali Viaferrata út kiszállás

Remek a kilátás fentről!

IMG 20230319 142614

A Nagy fal többi Viaferrata útja kissé feljebb van, a fa kapu előtt jobbra megy fel egy ösvény

Híd

Hossza: 17 m

Egy nagy kőtömbnél megpillantod a beszállóját „C”. Kis felmászás után egyből egy ötletes kis kötélhíd, majd nekiindul a Nagyfalnak balra, és be az egyik nyiladékba jut fel.

Viaferrata Hámor középső út C

Kis kötélhíd Hámor Viaferrata

Középső Viaferrata Hámori út C

Bújkáló „C-D” 

Hossza: 66 m

IMG 20230319 141903 IMG 20230319 141920

Fent a sziklatetőn a kiszállás: (személy szerint én kicsit közel érzem a veszélyzónához)

IMG 20230319 142522

Borostyán „C-D”

Hossza: 43 m

A 3. út „C” ha kicsit feljebb mész az ösvényen  a fal jobb oldalán indul. Érdekessége a kb. 5 m utáni kis átbújás…

Harmadik út fent Hámor Viaferrata C

Kiszállása ugyanott, ahol a 2. útnak.

Lefelé jövet jobbra kell tartani a betonúton, majd az ösvényen a fal mellett

IMG 20230319 143238

Kis fal:

Az út túloldalán található elkerítve a fal bal oldalán a játszótérnél.

IMG 20230319 144406

Kis fal: Az út túloldalán található elkerítve a fal bal oldalán a játszótérnél. A játszótér sajnos lezárva, csak az egyesületi tagok használhatják.

Hámor Kis- fal

Két út található itt:

  • No Siesta (E)
  • Vének útja (A- B)

 

No Siesta (E)

Hossza: kb. 15 m

IMG 20230319 144152

Ennek balra a kiszállóig a folytatása a

Vének útja (A- B)

lazább „A- B” következik, kb. 10 m után balra éri el az erőt, ahol vissza lehet jönni…

Ha úgy érzed, szükséged van egy kis lélek feltöltődésre vagy aktív kikapcsolódásra, akkor nem kérdés, hogy fel kell venni a bakancslistás úticélok közé Lillafüredet és ezzel együtt a Hámor ferrata teljesítését is.

 

Ha kérdésed van, dobj egy emailt, segítek!

Email

tura@viaferratainfo.hu

24 órán belül válaszolunk!

impresszum


Telefon: 06205751595
Cím: 1142. Budapest, Mogyoródi út 125