Felsőtárkány viaferrata
Tárkány ferrata D teteje

Felsőtárkány viaferrata

A Bükkben található pár órás Felsőtárkány viaferrata csodás kilátással kezdőknek, és a kötélhidak kedvelőinek!

A Bükk nyugati kapuja – így is nevezik ezt a nem mindennapi helyet, ami tele van csodálatos túraútvonalakkal, amelyek között mindenki megtalálhatja azt, amire éppen vágyik. Az Eger közelében fekvő Felsőtárkány ennél többet is kínál az ide látogatók számára, hiszen via ferrata, erdei kisvasút, valamint látogatóközpont is üzemel itt, amelynek programjai is a kirándulóknak kedveznek. Vagyis minden korosztály számára van itt izgalmas program, a különböző érdeklődési köröknek megfelelően.

Megközelítés:

Budapestről M3 autópálya- M25- Eger- Felsőtárkány- Szikla fogadó/panzió utáni utcánál balra parkoló, de ez gyakran tele van, főképpen nyáron, vagy a parkoló előtti szakaszon az út jobb oldalán lehet megállni autóval.

 

Felsőtárkány viaferrata parkoló

Felsőtárkány viaferrata parkoló

2021-ben készült el Felsőtárkányban, a tárkányi tó közeléből, a Szikla forrással szemközt induló via ferrata pálya, tehát még egészen friss vasalt útról van szó. A kiépített szakaszok hossza 350 méter, nehézségük B-től D-ig terjed. Az időtartama egyénfüggő, alapvetően nyugodt tempóban 1,5-2 óra alatt teljesíthető.

Az sem gond ha nincs felszerelésed, ugyanis a felsőtárkányi tónál lévő pavilonsoron, a ferrata bejáratától néhány méterre van kölcsönzési lehetőség. A vasalt út teljesítéséhez nincs szükség semmi speciális képességre vagy tapasztalatra – teljesen átlagos kondícióval bárki végig tudja járni a könnyebb pályákat. A nehezebb részek előtt kiszállási lehetőségek vannak. A nehezebbek már tartogatnak némi kihívást, de egy kis rutinnal menni fog az is!

Ha még soha nem próbáltad a via ferratát, első alkalommal ajánlott a kölcsönzőben túravezető segítségét kérni, aki megmutatja a lényeget.

Baráti, páros programnak, osztálykirándulásra és csapatépítésre egyaránt alkalmas ez a program, viszont azt figyelembe kell venni, hogy a legalább 140 centiméteres testmagasság, és minimum 40 kg-os testsúly alapfeltételek.

Időtartam: kb. 35 perc

Túraútvonal:

A parkolónál egy fa információs táblától indul a Tárkány ferrata.

Tárkány ferrata indulás

Felsőtárkány via ferrata térkép

Tárkány ferrata útvonala

A Tárkány ferrata központja , ha a parkolóból visszatérünk a Fő útra, majd jobbra egy kis autós hídon kell átkelnünk a patakon, itt balra egy kőületben a wc, majd az üzletsoron néhány 10 m után a via ferrata központ. Itt tudsz túravezetőt, és felszerelést is bérelni.

Komplett szett: 3500 Ft

Túravezető: 2500 Ft/ fő (Meg kell jegyezzem, máshol még nem találkoztam azzal a felelősséggel, hogy az éppen munkanélküli túravezető a turistaútról ellenőrzi a falon lévőket, ami követendő példa lenne máshol is!)

Tárkány ferrata központ felé

Tárkány ferrata központ

Felsőtárkány felszerelés bérlés

A központ mellett egy csodás tó partján sétálhatunk.

Felsőtárkány tó

Tárkány ferrata útvonala

A parkolóból a táblától indul az út. Itt már egyből akasztani kell, és ez egyben kitűnő oktató rész is, hiszen kb. 10 m az egész (B), és mellette sétálható.

Tárkány ferrata pálya eleje

Ezután egy erdei ösvényen haladunk 100 m- t, majd felbukkan az újabb drótkötél, innen indul igazán a pálya (C).

Tárkány ferrata 2. beszálló

Néhány akasztás után mielőtt az autó út fölé érünk indul a D szakasz, de nem túl vészes. Az út felfelé halad, alattunk egy kővédő háló, ami az autósokat védi a lehulló kövektől

 

Tárkány ferrata D kezdete

Tárkány ferrata D teteje

IMG 20220808 185318

A kanyar után felérve egy kis pad vár kifújni magunkat, és egy kiszálló. Majd pedig a gerincen (B) akasztatva érjük el a várva várt elágazást.

 

Tárkány ferrata D teteje

Tárkány ferrata B híd előtti rész

Kristányhídi elágazás

Itt eldönthetjük, hogy felfelé ( C) haladunk…

IMG 20220809 123631

IMG 20220809 123952

Vagy inkább a bátorságunkat tesszük próbára a 20 m kötélhídon a semmi felett (C).

IMG 20220809 123413

IMG 20220808 201351

A hídon a legpraktikusabb közlekedés, ha a jobb oldali felső drótba az egyik, a bal oldali felső drótba a másik kantárunkat akasztjuk, és az alsó szálon sétálunk úgy, hogy a két drótot a karabinerek mögött fogjuk, vagy a karabinerek hevederjeit.

A híd után pár akasztás, és fentről becsatlakozik a hídkerülő út. Majd egy kis híd, ezután kicsit lefelé haladva lefelé kiszálló lehetséges.

Tárkány ferrata Kristály híd

Tárkány ferrata Kristály hídról

Innen irány felfelé (C) a Mászótoronyra. Itt óvatosan érdemes mászni, mert a pergő föld az alattad mászóra eshet. Nevét a torony alatti sziklamászó utakról kapta. A lejjebb látható mászókötél vezeti oda a mászókat.

A Mászó torony tetején kiszállási lehetőség van, kis vízszintes után (B), lefelé indul az út (C).

tarkany viaferrata lefele C 768x1024 1

tarkanyferrata maszotorony 768x1024 1

Az út felénél az elágazás, ahol egy pad, és a dobozban az emlékkönyv. Az emlékkönyv után jobbra még tart a drótkötél, de a maradék feltekerve, és a fal lezárva. Az oka, hogy ezen a részen voltak kiépítve a nehezebb (D,E) szakaszok, de az átadás előtt leszakadt a sziklafal egy jó része, ami látszik az úton is, hiszen az el van terelve. A tervek szerint a leomlott részt újraépítenék, de az engedélyre várnak, bár kérdéses, hogy az instabil fal miatt megkapják-e.

Tárkány Ferrara vége pihenő

Tárkány ferrata lefele vége

Leérve az úthoz visszanézhetünk a falra, majd a főútnál jobbra fordulva a bal oldali kis fahídon átkelve jobbra sétálunk vissza a kocsihoz. Közben alulról csodálhatjuk a többi klettersteiget leküzdő embert.

Ha még bírod szusszal, akkor feltétlen látogasd meg a Demjén viaferratát!

Tárkány ferrata vége sétaút

Tárkány ferrata vége

Felsőtárkány Via ferrata és egyéb látnivalók

Ha a mászás mellett mást is szeretnél csinálni, esetleg több napra érkezel, érdemes meglátogatni a „Három körös tanösvényt” is, akár egyben, akár részleteiben. Változatos, kellemes túra, látványos állomásokkal. A Vár-hegyi, Barát-réti és Kő-közi ösvények a Szikla-forrást és a fölötte magasodó mészkősziklát, az alatta húzódó Kő-köz nevű sziklaszorost és a tavat fűzi fel egy rövid kirándulás jellegű útvonalra.
 
A via ferrata és tanösvények mellett számos egyéb látnivaló is várja az ide látogatókat. A Szikla-forrás mellett a Felsőtárkányból a Stimecz házig vezető erdei kisvasút 5 kilométeres pályája is izgalmas programot kínál. Ezzel 25 perc alatt juthatsz el a Stimecz-ház végállomáshoz, innen indul a túra a Vöröskő- forráshoz, ami a Bükk hegység egyik, ideiglenesen működő forrása. Akár komoly túrázóként keresel kihívást, akár a családdal vagy a barátokkal terveznétek közös programot a szabad levegőn, esetleg a céges csapatnak kedveskednél vagy az osztályodat ráznád egy kicsit össze, Felsőtárkányban minden téren megtalálhatod a számításaidat.
 
A szabad levegőn töltött idő aranyat ér, különösen akkor, ha csodálatos panorámákkal, izgalmas lehetőségekkel és látnivalókkal van tarkítva! Alternatívaként a falubeli Dinó, és kalandpark, Demjén via ferratát, a helyi hőforrás fürdőt javaslom…

Ha kérdésed van, dobj egy emailt, segítek!

Email

tura@viaferratainfo.hu

24 órán belül válaszolunk!

impresszum


Telefon: 06205751595
Cím: 1142. Budapest, Mogyoródi út 125