Mit csinálj, ha beleesés történt a viaferrata kantárba?
Kantárba beleesés viaferratánál
március 12, 2023

Beleesés a viaferrata kantárba

 

Sokan félünk attól, hogy nem sikerül kimászni egy- egy nehéz részt, és beleesünk a viaferrata kantárba. Bár ez igen ritka, de kalkulálni kell vele. De vajon mihez tudsz kezdeni ebben az esetben? Hogy mászhatsz ki ebből e helyzetből?

 

A belesés pillanatában mihez kezdj?

 

A legfontosabb, hogy felkészülj a becsapódásra! Figyeld a falat, aminek neki fogsz csapódni, feszítsd be a kezed, lábad, hogy csillapítani tudd az esést. Ezzel a fizikai sérülések jelentősen csökkenthetők!

 

A beleesés után melyek a teendők?

 

  1. Azonnal tájékoztasd a társaidat: Tájékoztatni kell őket a helyzetről, hogy segítséget tudjanak nyújtani.
  2. Ellenőrizd a testrészeidet: Nincs- e komolyabb sérülés? Megsérültél-e? Tovább tudsz-e haladni? Ezekről tájékoztasd a társaidat is!
  3. Próbálj meg visszajutni a drótkötélhez: Meg kell próbálnod visszajutni a drótkötélhez, és felkapaszkodni a következő standpontig.
  4. Hívj segítséget: Ha komolyabban megsérültél, vagy képtelen vagy visszamászni, akkor azonnal meg kell kezdeni a mentést! Ha a túravezető, és/ vagy a csapat erre felkészült, és van megfelelő felszerelése erre, akkor ők lementik. Ha nem, vagy úgy döntenek,  akkor hívnia kell a segítséget, és meg kell várnia, amíg a speciális mentők kiérkeznek. Ők szakképzettek és fel vannak készülve az ilyen helyzetekre, így a lehető legbiztonságosabb módon segítenek majd kijutni a bajból.

 

Fontos, hogy mindig tartsd szem előtt a biztonsági előírásokat és a helyes használati módszereket a via ferrata kantárral történő mászás során.

 

Itt három féle eset lehetséges:

  1. Csak belecsúsztál, vagy beleengedted magad a viaferrata kantárba
  2. Beleestél, de az esés nem volt túl nagy, így a kantár varrása még nem sérült, nem kezdett el kinyílni
  3. Nagy esés történt, ami miatt a kantárad varrott része, az energiaelnyelő kinyílt.

 

Lássuk sorban!

 

  1. Ha csak belecsúsztál, akkor a helyzettől függően próbálj meg visszamászni a sziklán a drótig. Ez nem mindig egyszerű, főképpen ha fáradt vagy, vagy nehéz a pálya (D-E-F), vagy akár a kettő kombinációja. Ha visszamásztál, akkor folytathatod a mászást, de már óvatosabban. Ha nincs már elég erőd, akkor a társaid tudnak segíteni a mentésben, vagy a túravezetőd. Érdemes végig segíteni az illetőnek.
  2. Ha beleestél, de a kantárad nem nyílt fel, akkor hasonlóan az előzőhöz megoldható. Ilyenkor sokat segít, ha egy lépszárad van tartalékba, amit a drótkötélre akaszthatsz. Mi is az a lépszár? Ez lehet egy kötéldarab, vagy heveder, amibe beleléphetsz, vagy akár lehet gyárilag elkészített ún. trapni, ahol több lépőhurok van kialakítva, és ezekben egyre feljebb tudsz lépkedni. Ebben az a nagyszerű, hogy hiába fáradt el a kezed, a lábad sokkal erősebb, és csak fel kell állni ebben, hogy elérd a drótot. Ilyenkor a drótnál az ún. pihenő kantár szárat beakasztva érdemes pihenni 5- 10 percet.
  3. Mi történik, ha nagy esés történt, és kinyílt az egész kantárad? Ebben az esetben, ha nem függőleges melletted a drót, hanem vízszintes, akkor csak a társmentés segít, vagy valamelyik különleges mentőszolgálat értesítése. Ha a túravezetődnek, vagy a csapatodnak van ebben tapasztalata, akkor akár házon belül is megoldható. Ha szeretnéd ezt megtanulni, akkor ebben is tudok segíteni itt!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük