Kesztyűt érdemes-e használni viaferratán?
Viaferrrata kesztyű
szeptember 9, 2023

Hasznos- e a viaferrata kesztyű?

 

Többször kérdezitek, hogy érdemes-e kesztyűt használni a Viaferrata pályákon. Így gondoltam megér egy blogcikket….

 

Miben különbözik más kesztyűtől a viaferrata kesztyű?

 

A viaferrata kesztyűk kifejezetten az acél drótsodronyokkal felszerelt túraútvonalak teljesítésére készültek. Ezek a kesztyűk általában nagyobb védelmet nyújtanak a tenyérnek és az ujjaknak, hogy elkerüljétek a sérüléseket vagy a kopást az acélkábeleken történő mászás során. Emellett jó fogást is biztosítanak, ami különösen fontos a Viaferrata kantárak akasztgatása során.

A Via Ferrata kesztyű kifejezetten a Via Ferrata túrázáshoz lett tervezve, ezért néhány különleges tulajdonsága és jellemzője különbözteti meg más típusú kesztyűktől. Az alábbiakban bemutatom ezeket a különbségeket:

 1. Tartósság: A Via Ferrata kesztyűknek rendkívül tartósnak kell lenniük, mivel az acélkábelek és más felszerelések súrlódása miatt nagy kopásnak vannak kitéve. Emiatt a kesztyű anyagai általában erősebbek és vastagabbak.

 2. Fogás: Az optimális fogás érdekében a kesztyűk tenyér és ujj része gyakran megerősített vagy speciális, csúszásmentes anyagból készül, hogy megakadályozza a kéz elcsúszását az acélkábeleken.

 3. Részleges ujjvédelem: Sok Via Ferrata kesztyű csak részben fed le ujjakat (félujjas kesztyűk), hogy a hegymászók jobban érezzék a kötélzetet és a felszerelést, miközben a tenyerüket mégis védve tartják.

 4. Szellőzés: A kesztyűk gyakran szellőző panelekkel vagy lyukakkal rendelkeznek, hogy a kezek ne legyenek túlságosan melegek vagy izzadósak.

 5. Állíthatóság: Sok Via Ferrata kesztyűn van csuklón állítható pánt, hogy biztosítsák a kesztyű megfelelő illeszkedését és a biztonságos rögzítést.

Míg mászó- és túrakesztyűk is lehetnek hasonló jellemzőkkel, a Via Ferrata kesztyűk kifejezetten azokra a kihívásokra vannak tervezve, amelyekkel a hegymászók a Via Ferrata útvonalakon találkoznak.

 

Miért hasznos a kesztyű?

 

Nem szükséges felszerelése a kesztyű a viaferratának, de komfortosabb abban mászni. 

A Via Ferrata túrázás során kesztyű használata nem csak a kényelem miatt ajánlott, hanem biztonsági okokból is. Ha nem viselsz kesztyűt, több veszélynek vagy kitéve:

 1. Kopás és sérülések: Az acélkábelek és más felszerelések éles vagy érdes felületei könnyen okozhatnak kopást, horzsolást vagy sérülést a kéz bőrén. A kesztyű segít megelőzni ezeket a sérüléseket.

 2. Csúszás: Izzadó vagy nedves kézzel könnyebben elcsúszhatsz az acélkábeleken, ami veszélyes helyzetekhez vezethet. A kesztyűk csúszásgátló felülettel rendelkeznek, ami javítja a fogást és csökkenti a csúszás veszélyét.

 3. Hővédelem: Napos, meleg napokon az acélkábelek és a felszerelések felmelegedhetnek, és égetően melegek lehetnek. A kesztyű megvédi a kezet az égési sérülésektől. Ugyanakkor hideg időben a kesztyű szigetel és melegen tartja a kezet.

 4. Kémiai égések: Néha az acélkábelek és a felszerelések rozsdásodnak vagy más kémiai anyagokat tartalmaznak, amelyek irritációt vagy allergiás reakciót okozhatnak a bőrön. A kesztyű védelmet nyújt ezek ellen.

 5. Fáradtság: A kesztyű használata csökkenti a kéz fáradtságát, különösen hosszú vagy nehéz szakaszokon, mivel kevesebb erőfeszítést igényel a megfelelő fogás fenntartása.

 

Míg a Via Ferrata túrázás során nem kötelező kesztyűt viselni, a fent említett okok miatt erősen ajánlott. A kesztyűk kényelmet és védelmet biztosítanak, amelyek növelik a túrázás biztonságát és élvezetét. Ha nincs kesztyűt, akkor a sok drótkötél fogástól kipirosodik a kezed, és kissé fáj utána.

 

Hol lehet bérelni?

 

Az összes Magyarországi pályán bérelhető kesztyű, ahol felszerelés is!

Budapesten a legtöbb hegymászó boltban, vagy műszóteremben bérelhető.

 

Milyen kesztyűt használj a viaferratához?

 

Amire feltétlen figyelj:

 • Csúszásmentes rész a tenyér részen, és az ujjak belső részénél
 • Jól szellőzzön
 • Jobban tudsz mászni, az újvégek le vannak vágva, mert így kisebb fogásokba is bele tudsz fogni
 • Megfelelő legyen, ne legyen túl laza, vagy szoros

 

Milyen márkájú Viaferrata kesztyűt érdemes venni?

 

Ha Via Ferrata kesztyűt szeretnél vásárolni, az alábbi márkák termékei között érdemes körülnézned:

 1. Black Diamond: Stone Gloves 13. 000 Ft, Női: W’S Crag Half Finger Gloves 4.125 Ft

 2. Salewa: Leather Gloves viaferrta 12. 000 Ft

 3. Singing Rock: Falkoner 7000 Ft, Grippy 3/4 5. 322 Ft
 4. La Sportiva: Ferrata Gloves 9500 Ft
 5. Camp: Axion Light Fingerless 9.000 Ft, Start 7.700 Ft
 6. Climbing Technology: 9.000 Ft
 7. Stubai: External 7.400 Ft

Ha csak kipróbálod, akkor érdemes kölcsönözni, vagy olcsó mártott munkavédelmi kesztyűt venni.

Amikor Via Ferrata kesztyűt választasz, érdemes figyelembe venni a következőket:

 • Illeszkedés: A kesztyűnek jól kell illeszkednie a kezedhez, sem túl szorosnak, sem túl lazanak nem szabad lennie.

 • Anyag: Keresd azokat a kesztyűket, amelyek tartós anyagból készülnek, és jó fogást biztosítanak.

 • Vélemények: Olvass el felhasználói véleményeket vagy ajánlásokat, hogy melyik kesztyű a legmegfelelőbb az igényeidnek.

 

Emlékezz rá, hogy a legfontosabb a kesztyű kényelme és funkcionalitása. Javaslom, hogy próbáld ki a kiválasztott kesztyűt személyesen, ha lehetőséged van rá, mielőtt megvásárolnád.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük