Kezdésnek a Szlovák Cingov mini via ferrata?
Szlovákia Cingov mini Viaferrata
február 6, 2022

Gyerekkel kötelező a Cingov mini via ferrata

 

A via ferrata túrák egészen varázslatos helyekre hívnak. Olyan tájakat csodálhatsz meg, amelyekre egyébként nem lenne lehetőséged. Ezt bizonyítja mostani cikkünk is, ahol északi szomszédunk egy lenyűgöző tájára, Szlovákiába a Cingov mini viaferratára!

 

Megközelítés:

Két útvonalat is követhetsz autóval, időben körülbelül ugyanannyi, de a megtett kilométer között bizony nagy a különbség.

  1. Budapest M3-as autópálya – Hatvannál a 21.sz. út felé Salgótarján irányába –Somoskőújfalu – határ – 71.sz. út Losonc – 16.sz. út (E58) Rimaszombat –72.sz útra Poprád irányába, de Szepesvéghelynél rátérni a 3069.sz. útra Savnik felé – Lándzsásötfalu – Szepesjánosfalva – Csütörtökhely – Szepessümeg –Slovenského raja irányába – Čingov (parkovisko = parkolóhely), 271km és 4 órás útvonal
  2. Budapest M3-as autópálya – Miskolc – 151.sz. kijárat Miskolc/Szlovákia – M30 Kassa – E50 Eperjes – Csütörtökhely – 18.sz. út – Szepessümeg – Slovenského raja – Čingov parkovisko, 372km, 3 óra 54 perc

Mindkét útvonal egyes szakaszai fizetősek.

Čingov egy pici falu leginkább szálláshelyet találsz itt.

 

Mit érdemes tudni a szlovák kalandokról?

 

Ha kirándulásról van szó, akkor Szlovákia nem maradhat ki a sorból. Legyen nyár, vagy tél, minden évszakban lenyűgöző látványt nyújt a természet. Nem véletlenül olyan híres a Szlovák Paradicsom: a látványos szintkülönbségek és a sziklás környezet elképesztően izgalmas túrákat ígérnek, igaz ez Cingov-ra is, vagy magyarosan Csingóra. Ez, a Szlovákia észak-keleti részén található lenyűgöző természetvédelmi táj hihetetlen kalandokat tartogat. Az egyik legnehezebb túraútvonalat rejtegeti magában, így aki ide látogat, egészen biztosan nem fog unatkozni.

 

Cingov, mini via ferrata

 

A via ferrata átmenet a hegymászás és a sziklamászás között: lényege, hogy nem hétköznapi útvonalakon, hanem drótkötélben, falon kapaszkodva kell teljesíteni az útvonalat. Mindehhez elengedhetetlen a kitartás, a megfelelő felszerelés, és a rutin.

A cingovi mini via ferrata egy kis pálya gyerekeknek, ezért első hallásra ideális kezdés gyerekeknek a kb. 50 m hosszú pálya még egy barlangba is bemegy. Ha a gyermek még sosem volt ilyen pályán, akkor egy felnőtt is tud előtte mászva segíteni. Ugyan a táv nem feltétlen hosszú, de annál nagyobb kihívást jelent. Felszerelést, és instrukciókat a fal mellett kis házban adnak.

 

Cingov mini viaferrata ház

 

Bárki belevághat, aki érez magában elegendő kalandvágyat és lendületet.

A Cingov mini via ferrata mellett a Hernád áttörés, és szurdokai, és a Tamásfalvi kilátó még igazi kalandot biztosítanak gyereknek, és felnőttnek egyaránt.

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük