Mi a viaferrata jelentése?
viaferrata jelentése
december 18, 2022

Lássuk a viaferrata jelentése mit takar!

 

Via ferrata-t neked találták ki, ha gyakran álmodsz arról, hogy repülsz, és ha titkon mindig arra vágytál, hogy cirkuszi akrobata legyél. Esetleg egy könnyebb extrémsportra vágysz? Akkor keresd meg a te via ferrata útvonalad!

 

Hol víz alatt, hol víz felett

 

Szeretnéd egy kicsit megfűszerezni a szokásos természetben tett túrádat? A via ferrata (az olasz kifejezés magyar jelentése: vasalt út, németül: klettersteig, jelentése mászóösvény) egy olyan hegyi utat jelöl, ahol fixen beszerelt fém kábelek, létrák, hidak és fém lépések segítik az előrehaladást. Az utak egyikének teljesítésével könnyedén szintet léphetsz a hétköznapi túrázásban. Figyeld meg a völgyek mélyét, a lombkoronák tetejét, a tavak kéklő vizét madártávlatból. Egy via ferrata remek program lehet annak, akinek a Ram-szakadék már rutin túra. Lépj egy szintet! Kalandra fel!

 

Via ferrata: neked való ez a sport?

 

Ha nem vagy tériszonyos és átlagos fizikai állapotban vagy, akkor nyugodtan próbálkozz meg vele. Kicsit különlegesebb élményre vágysz, mint az átlagos sportok egyike, de az igazán extrém testmozgásoktól azért inkább tartózkodnál?

A via ferrata nem csak vasalt, hanem arany közép, azaz járható utat is jelent a számodra. Ha egy kicsit kísérletezős kedvedben vagy, akkor mindenképp érdemes ezzel szintet lépni, persze elsőre a könnyebb pályákat ajánljuk és ha az már nagyon megy, akkor is azt ajánljuk, hogy lépésről lépésre, azaz fokról fokra, szintenként haladj! Így biztonságban lehetsz a túra teljes hosszán.

Ha nem ez az első túrátok, akkor igazából mehet az egész család is. A via ferrata utak közül a kezdő szinteket a bátrabb gyerekekkel is jó szívvel ajánljuk. Ha a csemetének nincs gondja a kalandparkokkal, akkor ezzel is meg fog birkózni.

A mászáshoz szükséges felszerelést ált. a helyszínen is lehet bérelni, legalábbis Magyarországon. Külföldre Neked kell magaddal vinned. Bérelni is tudsz itthon.

 

Miből áll egy felszerelés?

 

A felszerelés része egy energiaelnyelő- és az alkar hosszával megegyező pihenő kantár, sisak, hegymászó beülő, 3 KN teherbírású karabinerek, speciális mászókesztyű. A szett minden elemén ott kell lennie az UIAA jelölésnek, mely azt jelzi, hogy megfelel a nemzetközi előírásoknak és színvonalnak. A szettet nem szabad kimosni mosószerrel. A sisakot nem helyettesítheti egy biciklisisak, ugyanis az nem véd a hulló kövek ellen. Ezen kívül javasoljuk még a hosszú ujjú viseletet, a naptejet, a vízhatlan, csúszásmentes bakancsot és ruhát, valamint egy elsősegély dobozt. A hátizsákod pedig jó, ha inkább vízhatlan.

Induljon hát a kaland! Fedezd fel a világot, a természetet egy egészen új, más nézőpontból és látószögből, úgy, ahogy azt csak egy via ferrata adhatja meg neked. A páratlan élményre családdal, barátokkal és akár egyedül is érdemes benevezni. Nem fogod megbánni!

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük