Via ferrata Ausztriában
december 21, 2022

Via ferrata Ausztria

 

A via ferrata egy olasz eredetű kifejezés, de a sportnak legalább akkora hagyománya van Ausztriában is, ahol a „klettersteig” megnevezésen találkozhatsz vele.

 

Mi is az a via ferrata?

 

A via ferrata (az olasz kifejezés magyar jelentése: vasalt út, németül: klettersteig) jelentése mászó ösvény. Egy korántsem hétköznapi hegyi utat jelöl, ahol fixen beszerelt fém kábelek, létrák, hidak és fém lépcsők segítik az előrehaladást. Azon sportok egyike, ami a kíváncsi, kísérletező kedvű túrázóknak való, akik szeretik a magasságokat és a mélységeket, miközben valami újat próbálnának ki. Végig jártad már az összes via ferrata utat és külföldön is próbára tennéd magad? Elhatároztad, hogy külföldi kiruccanásra mész, de még nem tudod, hogy hova menj és milyen különleges programot, sportot próbálj ki ez alkalomból? Ausztria via ferrata útjai pompásak: gyönyörű környezetben járhatod a madarak útját, ráadásul ehhez csak a szomszédos országba kell menni. Az igazi élmények csak egy karnyújtásnyira vannak tőled.

 

Kalandra fel! Irány a via ferrata Ausztria határán belül!

 

Ugyan nem érdemes Ausztriában kezdeni ezt a sportot, de folytatni mindenképp megéri. Ausztria bakancslistás ország a via ferrata szerelmeseinek, de kezdő pályákat ne nagyon keress errefelé. Melegíts be kirándulótársaiddal itthon és ha már túl vagytok a kezdő szinten, akkor érdemes kiruccanni egy hétvégre egy klettersteig bulira. Ajánljuk a közepes szinten lábőknek a 7 km-es túrát a Weichtal-szurdokban, a 10 km hosszú Alpenvereinssteig klettersteig pályát, az 5km hosszú Teufelsbadstuben-steig pályát és a Gustav Jahn Steig ösvényt is. Ha már igazi veterán vagy, vágj bele egy kalandba a Grosses Wiesbachhorn, ahol 3000 méter magasra is eljuthatsz, vagy az a 5 kötélhidat is magába foglaló Möll szurdokot.

Pár hasznos oldal:

Telefonos app: Ferrata guide

 

Via ferrata külföldön

 

Fontos, hogy ha külföldön vagy és kipróbálod ezt a túrát, akkor köss rá külön biztosítást. Ugyanis egyértelműen extrémsportnak számít, tehát egy sima utasbiztosítás nem fog kisegíteni, ha véletlenül baleset történik és helikopteres mentésre lesz szükséged. Erre ritkán van példa, nem akarjuk kedved és bátorságod elvenni, de mindenre érdemes felkészülni. A felkészülés tehát nem csupán az eszközökre és a ruházatra vonatkozik, hanem a biztosításra is. A sportra vonatkozó szabályok külföldön is ugyanazok, mint itthon. Ha ezeket betartod és megfogadod, páratlan élményed lehet az országhatáron belül és azon túl is. Ausztria számos olyan lélegzetelállító élményt biztosít neked a természet lágy ölén, ami által felfrissülve, kipihenve, adrenalinlökettel felpörgetve térhetsz vissza a szürke hétköznapokhoz és a kötelességekhez.  

Ne feledkezz meg arról, hogy a magashegyi viaferrata utakhoz elengedhetetlen a magashegyek ismerete, időjárás előrejelzés, és a megfelelő réteges ruházat, készülve akár a hóra!

Ha biztosra akarsz menni csatlakozz egy csoporthoz, akik ilyen túrákat szerveznek!

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük